Banden en wielen balanceren

Waarom banden en wielen balanceren? 

Autobanden balanceren bevordert het rijcomfort, een auto die niet goed gebalanceerd is heeft namelijk slechter contact met het wegdek. Hierdoor kan bijvoorbeeld het dashboard of stuur gaan trillen bij hogere snelheden. De wegligging van een gebalanceerde auto is daarom beter. Dit bevordert niet alleen het rijcomfort, maar ook de rij veiligheid. Uw banden zullen ook minder snel slijten waardoor u kosten zult besparen. De medewerkers van Autoschade Huibert de Jongh zijn gespecialiseerd in het balanceren van uw banden en wielen. 

Wanneer moeten mijn banden en wielen gebalanceerd worden? 

Bij Autoschade Huibert de Jongh worden banden altijd gebalanceerd wanneer ze voor het eerst op de velg gemonteerd worden. Na een reparatie aan de wielen zullen deze gebalanceerd worden voordat ze worden aangebracht. De balans van de banden moet u controleren wanneer zich de eerste tekenen van trillingen voordoen. Wanneer er lang doorgereden wordt met disbalans aan het voertuig, dan zal deze erger worden. Dit komt het rijcomfort en de veiligheid niet ten goede. Dit gegeven geldt voor winterbanden, zomerbanden en 4-seizoenenbanden.

Hoe herkent u onbalans in uw autobanden?

Bij disbalans in uw autobanden kan het zijn dat het autostuur langzaam heen en weer beweegt bij lage snelheden (40 tot 70 km/uur). Ook kan het zijn dat de band ovaal is. Dit is meestal niet meer te corrigeren met een balanceerapparaat. Aangeraden wordt om de band te laten behandelen met een tire trimmer (egaliseerapparaat) of te vervangen door een nieuwe band.

Bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur) merkt u bij disbalans dat u last krijgt van een trillend stuur of andere delen in het interieur. Afhankelijk van de grootte van de disbalans kunnen er klachten optreden van licht trillen tot hard schudden.

Moeten uw banden en wielen gebalanceerd worden? Neem dan contact met ons op. Ook voor uw caravan banden kunt u bij ons terecht!